top of page

Moeten Predikanten een Salaris Ontvangen? Een Bijbelse Analyse

  • Foto van schrijver: DWG
    DWG
  • 3 apr
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 20 apr

In de hedendaagse kerk is het normaal geworden dat predikanten een vast salaris ontvangen. Maar is dit werkelijk Bijbels? Moeten degenen die het evangelie verkondigen financieel afhankelijk zijn van de kerk? Laten we de Schrift onderzoeken en ontdekken waarom een ware dienaar van Christus geen structureel loon zou moeten ontvangen.


Jezus en de Apostelen Hadden een Beroep

Jezus zelf werkte als timmerman (Markus 6:3, Mattheüs 13:55). Ook de apostelen hadden een beroep voordat zij Jezus volgden. Petrus, Andreas, Jakobus en Johannes waren vissers (Mattheüs 4:18-22), en Paulus werkte als tentenmaker om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien (Handelingen 18:3). Paulus benadrukte dit zelf:


"Want gij weet zelf, dat voor hetgeen mij en degenen die met mij waren, nodig was, deze handen gezorgd hebben." Handelingen 20:34


Hij wilde niemand financieel tot last zijn en gaf een voorbeeld van zelfvoorziening. Dit betekent dat predikers niet afhankelijk hoeven te zijn van kerkelijke inkomsten.


Het Gevaar van een Salaris in de Kerk

Paulus spreekt over het gevaar van financiële afhankelijkheid in 1 Korinthe 9:18:


"Wat is dan mijn loon? Dat ik het Evangelie van Christus predik, om niet, opdat ik mijn macht in het Evangelie niet misbruik." 1 Korinthe 9:18


Wanneer predikanten een vast salaris ontvangen, lopen zij het risico hun boodschap aan te passen om hun inkomsten veilig te stellen. Dit is precies wat we vandaag de dag zien: predikers die vooral spreken wat mensen willen horen, in plaats van de waarheid van Gods Woord te verkondigen.


Een Huurling of een Ware Herder?

Jezus waarschuwde voor huurlingen in Johannes 10:12-13:


"Maar de huurling, en die geen herder is, wiens de schapen niet eigen zijn, ziet de wolf komen en verlaat de schapen, en vlucht; en de wolf grijpt ze en verstrooit de schapen. En de huurling vlucht, omdat hij een huurling is, en heeft geen zorg voor de schapen."


Een huurling werkt voor geld en zal de kudde verlaten bij gevaar. Maar een ware herder waakt over de schapen, zelfs als dat betekent dat hij vervolging moet doorstaan. Dit laat zien dat een ware dienaar van Christus geen financiële motivatie mag hebben, maar enkel de liefde voor de kudde en de waarheid van Gods Woord.


Wat Zegt de Bijbel Over Ondersteuning van Predikers?

Hoewel Paulus ervoor koos om zelf te werken, leerde hij dat arbeiders in het evangelie recht hadden op materiële steun. Jezus zelf zei:


"Want de arbeider is zijn loon waard." Lukas 10:7


Sommigen gebruiken Lukas 10:7 als excuus om een vast salaris te rechtvaardigen, maar dit vers spreekt over tijdelijke gastvrijheid tijdens een zendingsreis, niet over een structureel salaris. Jezus zei dit in de context van zijn discipelen die werden uitgezonden en afhankelijk waren van de gastvrijheid van mensen in de dorpen waar ze het evangelie brachten. Dit is niet hetzelfde als een vaste kerkelijke bezoldiging.


Paulus bevestigde dit principe:


"Zo heeft ook de Heere verordend, dat degenen die het Evangelie verkondigen, van het Evangelie leven." 1 Korinthe 9:14


Sommigen gebruiken 1 Korinthe 9:14 als excuus om een vast salaris te rechtvaardigen, maar dit vers verwijst naar de Levieten en priesters onder de wet van Mozes, die geen eigen land bezaten en leefden van de offers en tienden (Numeri 18:24). In het Nieuwe Testament is er echter geen priesterklasse meer, want alle gelovigen zijn priesters in Christus (1 Petrus 2:9). Daarom kan dit vers niet als rechtvaardiging worden gebruikt voor een kerkelijk salaris.


Sommigen wijzen ook op 1 Timoteüs 5:17-18 als argument voor een vast salaris:


"Dat de ouderlingen, die goed voorstaan, dubbel eer waardig geacht worden, vooral die arbeiden in het woord en de leer. Want de Schrift zegt: Een dorsende os zult gij niet muilbanden, en: De arbeider is zijn loon waard." 1 Timoteüs 5:17-18


Hoewel dit vers spreekt over eer en loon, betekent dit niet per se een vast salaris. Het gaat hier om respect en ondersteuning, zoals ook blijkt uit het voorbeeld van Paulus, die ondanks zijn recht op steun ervoor koos om zelf te werken. Bovendien staat in 2 Thessalonicenzen 3:8-9:


"Wij hebben niemands brood om niet gegeten, maar met arbeid en moeite, nacht en dag werkende, opdat wij niemand van u bezwaarlijk zouden vallen; Niet dat wij de macht niet hebben, maar opdat wij onszelven u tot een voorbeeld zouden stellen, om ons na te volgen."


Dit bevestigt dat het toegestaan is om financiële steun te ontvangen, maar niet noodzakelijk (erom vragen/bedelen) of verplichten als vast inkomen (salaris).


Conclusie: Prediken uit Liefde, Niet voor Geld

  • Jezus en de apostelen hadden een beroep en leefden niet van een kerkelijk salaris.

  • Paulus koos ervoor om zelf te werken en wees financiële ondersteuning af om zijn bediening niet in gevaar te brengen.

  • Jezus waarschuwde voor huurlingen die voor geld werken en geen ware herders zijn.

  • Predikers mogen niet vragen/bedelen om financiële ondersteuning, niet als verplichting of vast inkomen.


Ware heilige dienaren van Christus verkondigen het evangelie onbaatzuchtig, vertrouwend op Gods voorziening, zonder afhankelijk te zijn van een salaris. Dit is de weg die Jezus en zijn apostelen ons hebben voorgedaan, en het voorbeeld dat ware volgelingen vandaag de dag zouden moeten volgen.

 
 
 

Comments


Anker 1
bottom of page